Over Radned

Visie

Ziekenhuizen in Nederland specialiseren zich steeds meer; door deze trend dienen radiologen zich ook steeds meer te sub specialiseren. Deze kennis is niet altijd op iedere ziekenhuislocatie aanwezig en vaak worden dan ook radiologische gecompliceerde patiënten doorverwezen naar tertiaire centra. Tevens is het aantal zorginstellingen zonder radiologen, zoals ZBC’s en Huisartsen Laboratoria, groeiende en besteden zij de radiologische diensten uit aan derden.

Door verwijzende specialisten evenals patiënten worden steeds meer ‘second opinions’ aangevraagd, wat bovenop het normale werk van de radiologen komt. Hoewel het beeldmateriaal inmiddels gedigitaliseerd is worden onderzoeken ter ondersteuning van de second opinions momenteel nog steeds via CD-ROMS gedeeld. Dit proces kan efficiënter.

Voor meer achtergrond informatie over de markttrends en technologische ontwikkelingen waar RadNed op inspeelt verwijzen wij u graag naar de volgende artikelen

Doelstelling RadNed

RadNed heeft als primaire doelstelling de kwaliteit van de radiologische diagnostiek in Nederland te verbeteren door betere samenwerking tussen radiologen en door de specialismen van de aangesloten radiologen efficiënter in te zetten.

RadNed zal zich verbinden met experts op alle relevante sub specialismen en zodoende goede kwaliteit van de verslaglegging waarborgen.

RadNed kan maatschappen van (tijdelijke) hoge dienstendruk verlichten doordat ze onderzoeken via RadNed  kunnen uitbesteden,  tevens biedt het RadNed platform radiologen de mogelijkheid flexibeler te werken doordat ze op afstand diagnose kunnen stellen.

Secundaire doelstellingen van RadNed:

  • Geeft aangesloten radiologen de mogelijkheid meer volume te creëren in hun subspecialisme
  • Meer volume van zelfde soort radiologisch onderzoeken door zelfde persoon leidt tot hogere kwaliteit verslaglegging
  • Meer volume in eigen subspecialisme leidt tot kortere verslagtijden waardoor radiologische productie kan toenemen
  • Verbeteren van de communicatie tussen verwijzers en radiologen, die telefonisch contact met elkaar kunnen opnemen tijdens het verslaan van een onderzoek
  • Biedt mogelijke additionele inkomstenbron voor maatschappen en radiologen
  • Voorkomt dat inkomsten naar het buitenland weglekken wat het geval is bij huidige teleradiologie diensten
  • Biedt ondersteuning bij opleidingen, dmv inzetten van RadNed voor casuïstiek
  • Efficiënter laten verlopen van second opinion proces doordat er geen Cd-roms ingelezen hoeven te worden

Onze aanpak

Op het RadNed platform zijn zogenaamde Readers en Feeders aangesloten. De aanbieders van radiologische onderzoeken worden de Feeders genoemd, de radiologen die verslagen maken de Readers. De Reader groep bestaat uit een groep van Nederlandse radiologen.

RadNed draagt er zorg voor dat de onderzoeken die door de Feeders op het RadNed platform geplaatst worden bij een Reader met het juiste subspecialisme terecht komt en dat na verslaglegging het verslag naar de betreffende Feeder gestuurd wordt (het zogenaamde ‘one to many onderzoek’).

Indien bepaalde maatschappen de wens hebben om alleen met elkaar  samen te werken (het zogenaamde  ‘one to one’ onderzoek) kan dit ook en zal de RadNed organisatie hier met betreffende partijen afspraken over maken.

De Reader streeft naar volgende transactie responsetijden

  • zelfde dag voor niet acute onderzoeken
  • binnen 1 uur voor spoed / acute onderzoeken (in overleg kan hiervan afgeweken worden)