RadNed gaat nieuwe fase in
Het MRI Centrum werkt sinds de oprichting van RadNed met dit netwerk. RadNed stelt de radiologen van het MRI Centrum in staat om beelden te delen met collega radiologen en verslagen te maken van extern gemaakte beelden.
Achtergrond
Het radiologie vakgebied is de laatste decennia, vooral door de introductie van de MRI, sterk ontwikkeld. De sterk verbeterde beeldkwaliteit geeft een veel gedetailleerder beeld, hierdoor zijn nuance en ervaring steeds belangrijker geworden. Daarom is er een trend ontstaan naar subspecialisatie van radiologen.
Diverse wetenschappelijke studies bevestigen dat het inzetten van sub-specialismen voor zeer specifieke therapeutische gebieden effectiever is en tot betere diagnoses leidt. Behalve dat de zorg verbetert, is het natuurlijk ook kosten besparend om in een zo vroeg mogelijk de juiste diagnose bij patiënt vast te stellen. Betere diagnoses leiden tot eerdere identificatie van de aandoening waardoor patiënt sneller toegang heeft tot de juiste behandelmethode.
Door deel te nemen aan RadNed kunnen radiologen zich verder ontwikkelen en profileren in hun sub-specialisme. Ze kunnen hun kennis beschikbaar stellen aan andere zorginstellingen en daarmee hun eigen ervaring in het vakgebied verder vergroten (zogenaamde Readers). Aan de andere kant kunnen ziekenhuizen en maatschappen in contact komen met belangrijke gespecialiseerde radiologen zonder dat ze deze radiologen en radiologische kennis zelf in huis hoeven te hebben (de Feeders van RadNed).
Naast de toegang die RadNed biedt tot top specialisten is het ook mogelijk om RadNed in te zetten voor regionale samenwerkingen. Als radiologiemaatschappen gaan samenwerken en diensten gaan delen dan is het mogelijk om RadNed hiervoor te gebruiken. Via RadNed kunnen de beelden dan door een radioloog of maatschap op een andere locatie worden verslaan en gemakkelijk onderling worden uitgewisseld en besproken.
Technologie
Aangezien het opzetten van eigen software zeer tijdrovend en arbeidsintensief is heeft RadNed ervoor gekozen om samen te werken met een Amerikaans teleradiologie software bedrijf; eRad. Dit bedrijf levert een bestaand web based systeem dat haar waarde de afgelopen jaren al heeft bewezen. Om er zeker van te zijn dat het eRad systeem ook goed te integreren was met Nederlandse PACS en RIS systemen is RadNed eerste ingezet voor een beperkt aantal partijen, waaronder Medinova Kliniek Klein Rosendael, Medinova / Amphia kliniek en het MRI Centrum.
RadNed gaat nieuwe fase in
Op maandelijkse basis zijn er in het afgelopen jaar honderden onderzoeken over het RadNed systeem aangeboden en verslaan. RadNed heeft dan ook besloten de samenwerking met eRad te bestendigen en het platform actief aan ZBCs, klinieken, specialisten aan te bieden en het netwerk van aangesloten radiologen uit te breiden.
We kunnen nu concluderen dat de pilot een succes is en willen RadNed voor een groter publiek beschikbaar maken. Het RadNed team is momenteel met een aantal maatschappen, centra of excellence en zorginstellingen in gesprek over deelname.
Aangezien wij geloven dat RadNed de radiologische zorg in Nederland pas echt op hoger plan kan brengen als er meerdere partijen deelnemen en de uitwisseling van expertise opgeschaald wordt nodigen wij u (maatschappen, Centra of Excellence en ZBC’s) uit om deel te nemen aan het platform.
Indien u interesse heeft in de RadNed dienst en in meer informatie over voorwaarden voor deelname kunt u contact opnemen met Sophie Vehmeijer op sophie [dot] vehmeijer [at] radned [dot] nl en op 06-38302143. Zij zal er voor zorgen dat er een afspraak opgezet wordt om een en ander over RadNed in meer detail te komen presenteren en de voorwaarden voor deelname in detail te overleggen
Samenvatting van voordelen van RadNed
RadNed biedt de mogelijkheid om onderzoeken aan verschillende maatschappen uit te besteden, aan radiologen met een specifiek sub-specialisme.
Dit heeft als voordeel dat:
- de kwaliteit van radiologische onderzoeken omhoog gaat
- de gemiddelde responsetijd van verslagen omlaag gaat
- de hoge werklast van radiologische maatschappen op flexibele wijze opgevangen wordt
- radiologen krijgen de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen in hun subspecialisme.
- Radiologen een additionele inkomsten bron kunnen hebben
- Ziekenhuizen hoeven patiënten niet naar een ander ziekenhuis te sturen voor specialistisch radiologisch onderzoek.
RadNed is een web based platform waardoor:
- radiologen thuis of op andere werkplekken kunnen verslaan
- radiologen samen naar hetzelfde onderzoek kunnen kijken voor overleg